styczeń15

por

dodano: 15 stycznia 2010 przez iwa643


Pory mają duże wartości smakowe i odżywcze. Dlatego polecane są szczególnie dla dzieci i młodzieży oraz osób prowadzących siedzący tryb życia. . Do spożycia przeznacza się prawie całe pory, z wyjątkiem piętki i górnych odcinków. Należy jednak pamiętać, że bardziej delikatne są białe części, zielone są aromatyczniejsze, dzięki zawartości olejków eterycznych. Warzywo to jest szczególnie polecane w leczeniu reumatyzmu, ma działanie moczopędne i wzmaga laktację.     Por zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy.

Jak wykorzystac por

1.Składnik zupki warzywnej

2. Sałatka =Por+seler konserwowy+jajka+majonez

3.Sałatka=Por +jajka+kukurydza+majonez+szynka

4.Por+śmietana +szczypior+jabłko

5.Por gotowany z tarta bułka

6.Por + śmietana +pomidor

7.Kurczak pieczony w porach pokrojonych

 

Sałatka z pora i selera

 

  • 2 nieduże selery
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • oliwa
Obrane selery sparzamy i drobno kroimy, pora przekrawamy wzdłuż na pół, szatkujemy, solimy, pieprzymy, doprawiamy pieprzem, octem i oliwą, mieszamy  
Surówka z pora

por,śmietana,sól Por pokroić w krążki lub pół krążki. dodać sól,pieprz i śmietanę i wymieszać  

Sałatka z porów z jajek

pory,jajka na twardo,sól,pieprz,śmietana, musztarda Por kroimy zalewamy gorącą woda dajemy troche cukru.Gotowac z 5 min .Żółtka z jaj rozetrzeć ze śmietaną i musztardą na masę. Przyprawić. Białka z  jaj posiekac drobniutko. Pory ocedzić ułożyc na miseczce.polac sosem  


photo
por: por Zdjęcie pochodzi z notki por


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy