styczeń23

Pysznosci z kalafiora

dodano: 23 stycznia 2010 przez iwa643


 

Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także wartości smakowe i dietetyczne. Warzywo to zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.

 

 

 

 

Kalafior zapiekany pod beszamelem 1 średni kalafior 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 łyzka soku z cytryny 1 szklanka tartego żółtego sera gałka muszkatołowa, sól, pieprz

 

 

Kalafior umyć.Moczyć przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie.  odsączyć i przez ok. 5 - 8 minut gotować - również w całości - w dużej ilości osolonego wrzątku. Kalafior musi być średnio mięki. Dokładnie odsączyć. Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Smażyć przez chwilę, po czym zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo mleko i mieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając. Sos musi być dość gęty, aby nie spływał z kalafiora. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.  Okrągłe naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polac sosem. Posypać tartym serem i galką. Zapiekać przez 35 - 40 minut w temperturze ok. 180 stop


photo
Pysznosci z kalafiora: Pysznosci z kalafiora Zdjęcie pochodzi z notki Pysznosci z kalafiora


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy