luty10

śliwka

dodano: 10 lutego 2010 przez iwa643


sliwka

 

Medycyna ludowa stosowała śliwki jako środek odwadniający w dietach związanych z gośćcem, chorobami nerek, reumatyzmem, a także przy przeczyszczaniu - o tym szczególnie powinny pamiętać osoby lubiące się zajadać śliwkami w dużych ilościach. Nie wskazane jest spożywanie śliwek przez cukrzyków oraz osób z nadwagą.Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram śliwki): Woda: 84,0 g. Tłuszcze: 0,17 g. Białka: 0,6 g. Węglowodany: 15,0 g. KJ = 250 Witaminy (mg/100 gram śliwki): B1: 0,072 mg. B2: 0,043 mg. B6: 0,045. C: 6 mg. E: -. Karoten: 0,035 mg

Minerały (mg/100 gram śliwki): Sód: 1,7. Potas: 220,0. Magnez: 10,0. Wapń 14,0. Fosfor: 18,0 Żelazo: 0,44. Jod: -

śliwki

śliwki w czekoladzie

sliwki w jogurtach

marmolada sliwkowa

schab nadziewany śłiwką

kompot z suszonych sliwek

kompot z sliwek

śliwka jako dodatek sosu

o to nie które zastosowania śliwki


photo
śliwka: śliwka Zdjęcie pochodzi z notki śliwka


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy