czerw.29

Chrzanik nasz kochany ....

dodano: 29 czerwca 2011 przez iwa643


Oj dobry zdrowszy od musztardy ,czy juz zapomniany ?

W korzeniu chrzanu znajduje się do 100 mg witaminy C ( na 100 gram masy) oraz cały zestaw witamin z grupy B, witamina E.

Chrzan zawiera również wiele składników mineralnych, takich jak: potas, sód, siarkę, żelazo, wapń i magnez.

 

 

Ostry smak nadaje chrzanowi sinigryna, oraz reakcje enzymatyczne powstające w wyniku rozdrabniania i zniszczenia struktury komórkowej świeżego korzenia. Stwierdzono iż chrzan posiada wspaniałe właściwości bakterio- i grzybobójcze. Aby zapobiec psuciu się produktów spożywczych można w naturalny sposób przesypywać je rozdrobnionymi korzeniami chrzanu, lub okładać świeżymi liśćmi.

 

Idąc za ciosem zrobiłam na obiadek pyszny sos chrzanowy z białym mięskiem .Podałam z ryżem .

 

Sos chrzanowy z białym mięsem

składniki

-chrzan tarty

-pierś z kuraczka

-śmietana 18 %

-ciut mąki

-warzylion

-kucharek uniwersalny

Pierś w całości gotujemy w wodzie z dodatkiem warzylionu i kucharka . Gdy pierś jest ugotowana wyciągamy ją i kroimy w kostkę a do wywaru dodajemy kilka łyżeczek chrzanu . Wrzucamy z powrotem mięso gotujemy chwilę zaciągamy śmietaną z odrobiną mąki .


photo
Sos chrzanowy: Sos chrzanowy Zdjęcie pochodzi z notki Chrzanik nasz kochany ....


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy