lipiec3

Nasz dobry kalafior

dodano: 3 lipca 2011 przez iwa643


Jest warzywem lekko strawnym, bogatym w witaminy i składniki mineralne.

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram kalafiora): Kalorie (Kcal): 31. Dżule (KJ): 130. Węglowodany (g): 5,0. Wychodzi na to ,że to bardzo zdrowe warzywo .Warzywo to zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B3, B5, B6, C. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka. Wg. alergologów, kalafior zalicza się do warzyw nieuczulających.

Ja proponuję szybką i pyszna zupe krem z kalafiora.

Zupa krem z kalafiora

składniki

 

 

  • kalafior,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • bulion drobiowy,
  • serek topiony śmietankowy duży,
  • śmietanka 12-procentowa,
  • szczypior,
  • pieprz biały Prymat,
  • ziemniaki

 

Gotujemy pokrojone warzywa.dodajemy bulion w kostce .Gdy warzywa są miękkie ,miksujemy je blenderem .Dodajemy cały serek topiony i mieszamy -zagotowujemy . Na koniec doprawiamy kucharkiem ,pieprzem i dodajemy ok 3 łyżki śmietanki do sosów i zup łaciata .Posypujemy pokrojonym szczypiorem .

 

 


photo
Zupa krem z kalafiora: Zupa krem z kalafiora Zdjęcie pochodzi z notki Nasz dobry kalafior


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy