lipiec7

Armatyczny i lekki bigosik z jałowcem

dodano: 7 lipca 2011 przez iwa643


Bigosik z młodej kapusty . Bardzo delikatny a dzięki przyprawą i jałowcowi bardzo aromatyczny . Dodaję małą ilość tłuszczu - oliwy ok 1 łyżka dlatego mój bigosik jest lekki ,mało kaloryczny i zdrowy .

Moje dzieci za nim przepadają .Bigosik nie jest suchy -dzieci moczą chlebek w jego "sosiku".

Armatyczny i lekki bigosik z jałowcem

 

Składniki:
  • 4 kulki jałowiec Prymat,
  • 1 szt kapusta młoda,
  • 2 łyżki przyprawa do bigosu Prymat,
  • 2 szt marchew,
  • 2 szt cebula biała,
  • 1/2 kg kiełbasa śląska,
  • szczypior,
  • 1 szt przecier pomidorowy 30%,
  • 2 łyżki Kucharek - uniwersalna,
  • 2 listki liść laurowy Prymat,
  • 2 szt pieprz kulki,
  • 1 kulka ziele angielskie

 

 

Kapustę kroimy dość grubo , gotujemy w dużym garnku .Dodajemy 4 kulki jałowca ,liść laurowy,pieprz,ziele i kucharek .Po ok 20 min dodajemy starte marchewki i pokrojony szczypior . Na patelni rozgrzewamy oliwę smażymy na niej pokrojoną cebulę i kiełbasę .Dodajemy przyprawę do bigosu i przecier pomidorowy -mieszamy i przekładamy wszystko do kapusty .Mieszamy razem gotujemy ok 30 min.


photo
bigosik z jałowcem: bigosik z jałowcem Zdjęcie pochodzi z notki Armatyczny i lekki bigosik z jałowcem


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy