Notki w kategorii:

aromatyczne przyprawy

luty5

Przyprawy dobre na trawienie

dodano: 5 lutego 2010 przez iwa643


Goździki wzmacniają żołądek i zapobiegają wzdęciom Imbir Ułatwi spalenie tłuszczu Estragon łagodzi wzdęcia i wzmacnia żołądek. Rozmaryn wzmaga trawienie, działa żółciopędnie. Bazylia podana z pomidorami i serem doskonale poprawia pracę żołądka i jelit, likwiduje wzdęcia i ułatwia usunięcie z organizmu nadmiaru wody. Kminek to mistrz w...



grudzień26

Kardamon

dodano: 26 grudnia 2009 przez iwa643


kARDAMON JEST doskonałym dodatkiem przy przyrządzaniu sałatek i sosów. Niewielka jego ilość dodaje ostrości mdłym potrawom. Kardamonem można przyprawiać marcepany, pierniki, desery owocowe, kompoty, musy jabłkowe i sałatki z owoców. poprawia smak zup (grochowa, rosół, owocowa), naleśników i słodkich ciast...



grudzień25

cebula

dodano: 25 grudnia 2009 przez iwa643


Cebula granulowana ma zastosowanie do sosów, zup, potraw z mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), twarogu, sałatek, potrawy kuchni greckiej, meksykańskiej, chińskiej, indyjskiej.



grudzień14

Wanilia

dodano: 14 grudnia 2009 przez iwa643


Stosuje się ją jako dodatek do ciast, babek, tortów, kompotów i bitej śmietany.  



grudzień9

Majeranek

dodano: 9 grudnia 2009 przez iwa643


Majeranek jest super  mozna uprawiac go na oknie lub w ogródku taki jest najlepszy i najbardziej aromatyczny.   Zioło najbardziej cenione jako dodatek do tłustych pieczeni, kiełbas, dań z ziemniaków i warzyw. Przyprawia się nim wszelkie farsze, baraninę, pieczone mięsa i flaki. Nadaje właściwy aromat pieczonej gęsi, żurom, grochówce i innym daniom z roślin...



grudzień6

przyprawy i ich piekny aromat-chilli

dodano: 6 grudnia 2009 przez iwa643


Chilli zawiera witaminy (C, z grupy B, beta-karoten) a także pektyny. stosuje się ją do potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, chińskiej, dań z fasolą i warzywami strączkowymi, potraw mięsnych (opartych na drobiu i wołowinie), ostrych zup, ostrych sosów, gulaszów. Doskonale smakuje dodany do dań z cebulą, kukurydzą...



grudzień5

przyprawy i ich piekny aromat-

dodano: 5 grudnia 2009 przez iwa643


Poprawiają smak wielu zup (ziemniaczana, grochowa, fasolowa, kapuśniak, żur), flaków, potraw mięsnych, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny. Wzbogacają smakowo sosy, gulasze, galarety, gotowane ryby oraz potrawy z raków i krabów. Liście laurowe są niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych (ogórki, buraki, kapusta), mięsnych,...



grudzień4

przyprawy i ich piekny aromat-gozdziki

dodano: 4 grudnia 2009 przez iwa643


To drugi aromat moich dan wigilijnych   Są to w istocie suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego - niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa, pochodzących z Indonezji     Są stosowane do win, likierów, a także marynat rybnych i przetworów mięsnych. Amerykanie wbijają goździki w pieczoną szynkę. Niemcy używają ich jako...



grudzień4

przyprawy i ich piekny aromat-cynamon

dodano: 4 grudnia 2009 przez iwa643


Zapach cynamonu to umnie zapach Świąt Bozego Narodzenia Cynamon ma przyjemny, słodkawy, korzenny zapach i smak. W kuchni znakomicie nadaje się do dań słodkich jak również pikantnych. Stosuje się do jagnięciny, do dań z ryżu, kompotów, zwłaszcza z gruszek, do deserów, kołaczy miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych...