Notki w kategorii:

owoce

luty12

Cytryna

dodano: 12 lutego 2010 przez iwa643


Cytryna Warto wiedzieć, że dzięki sporej zawartości witaminy C (tylko czerwone porzeczki mają jej więcej, wśród owoców) cytryna działa antyprzeziębieniowo i antygrypowo. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram cytryny): Woda: 90,2 g. Tłuszcze: 0,6 g. Białka: 0,7 g. Węglowodany: 7,1 g. KJ = 130 Witaminy...



luty11

Winogrono

dodano: 11 lutego 2010 przez iwa643


. Winogrono Winogrona zawierają bardzo dużo cukru gronowego, który przenika bezpośrednio do krwi, działają więc wzmacniająco na organizm i pomagają szybko regenerować siły, mają dodatni wpływ na układ krwionośny i system naczyniowy. Winogrona, jako nieliczne owoce, zawierają jod, bardzo ważny dla...



luty10

śliwka

dodano: 10 lutego 2010 przez iwa643


sliwka   Medycyna ludowa stosowała śliwki jako środek odwadniający w dietach związanych z gośćcem, chorobami nerek, reumatyzmem, a także przy przeczyszczaniu - o tym szczególnie powinny pamiętać osoby lubiące się zajadać śliwkami w dużych ilościach. Nie wskazane jest spożywanie śliwek przez cukrzyków...



luty9

Melon

dodano: 9 lutego 2010 przez iwa643


. Melon Owoc nieco mniejszy od arbuza, ale bogatszy w rodzaje, może mieć skórę żółtą lub zieloną, gładka lub karbowaną, miąższ może być zielony, biały, żółty lub czerwony.     Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram melona): Woda: 83,0 g. Tłuszcze: 1,0 g. Białka: 1,2 g....



luty7

Czereśnie

dodano: 7 lutego 2010 przez iwa643


Czereśnie są dobre dla reumatyków oraz osób chorych na serce. Należy jednak pamiętać, że nie są to owoce szczególnie łatwo strawne, dlatego osoby mające problemy z żołądkiem powinni spożywać je po uprzednim ugotowaniu. Ci natomiast, którzy mogą się rozkoszować czereśniami na surowo nie powinni zapominać...



luty6

Grejpfrut

dodano: 6 lutego 2010 przez iwa643


Grejpfrut Grejpfrut występuje w wielu dietach, ponieważ jest owocem niezwykle zdrowym i niskokalorycznym, wpływa m.in. dobrze na trawienie oraz pobudza krążenie krwi. Owoc ten spożywa się najczęściej wyjadając łyżeczką miąższ (często z cukrem). Grejpfruty w puszkach można stosować do sałatek tak samo jak surowe....



luty5

Jabłko

dodano: 5 lutego 2010 przez iwa643


Jabłko było zawsze symbolem miłości i płodności. Pyszne na kompoty,drzemy,jabłeczniki,szarlotki do ryzu bułeczek  i surówek.     Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram jabłek): Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,4 g. Białka: 0,3 g. Węglowodany: 13,0 g. KJ = 230 Witaminy (mg/100 gram jabłek): B1: 0,04 mg. B2:...



luty4

Jagody -czarne borówki

dodano: 4 lutego 2010 przez iwa643


JAGODA-BORÓWKA jest to bardzo cenny owoc, szczególnie ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych. Znane jest też lecznicze zastosowanie borówki czernicy (tzw. czarna jagoda) w leczeniu biegunek i chorób układu trawienia. Wartość energetyczna w 100 g: 45,00 kcal Białko w 100 g:...



luty4

Borówki

dodano: 4 lutego 2010 przez iwa643


Borówki borówki  są w medycynie ludowej stosowane przeciwko przypadłościom żołądkowym, szczególnie biegunkom. Borówek nie należy spożywać na surowo, ale w stanie przetworzonym mogą mogą pełnić dodatek do surówek jak i mięs, ale również jako smakowity deser.  



luty4

Banan

dodano: 4 lutego 2010 przez iwa643


Banany Banany są bardzo smaczne  ale TUCZACE !!!!! Banany mają również liczne wartości odżywcze maja dużą zawartość potasu, fosforu i magnezu oraz są łatwo przyswajalne, stąd bananów obecność w wielu dietach pochorobowych oraz w różnych przetworach dla niemowlaków. Witaminy (mg/100 gram banana): B1: 0,044...



luty3

Mandarynka

dodano: 3 lutego 2010 przez iwa643


Mandarynka Młodsza siostra pomarańczy, mniejsza i słodsza zarazem, a także łatwiejsza w obieraniu i dzieleniu. Witaminy (mg/100 gram mandarynki): B1: 0,06 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,07. C: 30 mg. E: -. Karoten: 0,06 mg Minerały (mg/100 gram mandarynki): Sód: 1,2. Potas: 210,0. Magnez: 11,0. Wapń 33,0....



luty3

Arbuz

dodano: 3 lutego 2010 przez iwa643


Arbuz, owoc afrykańskiego pochodzenia, chociaż nie ma szczególnych wartości odżywczych, cieszy się ogromnym powodzeniem, być może dlatego że jest on czymś pomiędzy owocem a lemoniadą (zawiera bardzo dużo soku) stosunkowo tani  .   Witaminy: Witamina C w dużych ilościach. Minerały: Znaczne ilości żelaza i potasu  



luty2

Ananas

dodano: 2 lutego 2010 przez iwa643


Ananas Ananasów surowych nie należy myć bo szybko gniją. Przed spożyciem ananasa należy wykręcić mu czubek. Owoc ten kraje się w poprzek na krążki, które po obraniu ze skórki można już spożywać   Pyszne są anansay z tak zwanej puszki z syropu . polecam do deserów,galaretek  i sałatek .   100 gram ananasa Woda:...



luty2

Agrest

dodano: 2 lutego 2010 przez iwa643


Agrest Agrest dzięki dużej zawartości magnezu i wapnia, pozytywnie wpływa na wzrost kości i zębów, a dzięki twardej skórce i licznym pestkom, wpływa pozytywnie na procesy trawienia.   Agrest polecam do placka ucieranego,na dżem i kompocik i ma się rozumiec prosto z krzaku .



luty2

Tyle mamy owoców

dodano: 2 lutego 2010 przez iwa643


Agrest ananas arbuz avokado banan borówka brzoskwinia cytryna czeresnia grejfrut gruszka granat jabłko jagoda jezyna malina mandarynka melon morela pomarańcza poziomka pożeczka renkloda śliwka truskawka winogron wiśnia żurawina papaja Tyle mamy pysznych owoców .Spróbuje dowiedziec się onich jak najwięcej .