Notki w kategorii:

Sosy

czerw.29

Chrzanik nasz kochany ....

dodano: 29 czerwca 2011 przez iwa643


Oj dobry zdrowszy od musztardy ,czy juz zapomniany ? W korzeniu chrzanu znajduje się do 100 mg witaminy C ( na 100 gram masy) oraz cały zestaw witamin z grupy B, witamina E. Chrzan zawiera również wiele składników mineralnych, takich jak: potas, sód, siarkę, żelazo, wapń i magnez.     Ostry smak nadaje chrzanowi sinigryna, oraz reakcje enzymatyczne powstające w wyniku...



marzec1

tzatziki

dodano: 1 marca 2010 przez iwa643


składniki 1 ogórek 350 g jogurtu naturalnego 2% 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól biała koperek ogrodowy 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania Włóż do dużej miski obrany i pokrojony ogórek, jogurt, oliwę, ocet, sok z cytryny, sól, koper, zmiażdżony czosnek. Dobrze wymieszaj. Schłodź...



marzec1

Sos truskawkowy

dodano: 1 marca 2010 przez iwa643


Bardzo dobry sos u nas ma wielkie zastosowanie polewamy nim lody , makaron , gofry , budyń . Polecam jeden sos duzo dań i deserów   Sos truskawkowy     2 szklanki pokrojonych truskawek ¼ szklanki cukru sok cytrynowy do smaku Sposób przygotowania Truskawki zmiksowac z cukrem i sokiem z cytryny  



marzec1

Sos czosnkowy -pycha

dodano: 1 marca 2010 przez iwa643


składniki 10 ząbków czosnek 2 kromki chleb pszenny (tostowy), 3/4 szklanki mleko 2 nać pietruszki gałka muszkatołowa sól biała pieprz Sposób przygotowania W garnuszku gotujemy wodę i wrzucamy do niej na 3 min. Obrane ząbki czosnku. Z chleba tostowego wybieramy miękisz. Mleko podgrzewamy na ogniu. Wrzucamy do niego rozgnieciony czosnek,...



luty28

Sos z brzoskwiniowy

dodano: 28 lutego 2010 przez iwa643


składniki 1 jajko 300 ml oleju 4 połówki brzoskwini z puszki 1 łyżeczka curry sól, pieprz Sposób przygotowania. Jajko ubić z olejem, Następnie dodać brzoskwinie i przyprawy i zmiksować.  



luty28

Sos koperkowy

dodano: 28 lutego 2010 przez iwa643


składniki 1 szt pęczka koperku masła lub kilka kropel oleju 2 łyżeczki mąki 1 szklanka rosołu 3 - 4 łyżki śmietany sól Sposób przygotowania Koperek opłukać osuszyć i drobno posiekać. W rondelku rozetrzeć surowe masło z mąką rozprowadzić gorącym rosołem i mieszając zagotować. Następnie dodać koperek śmietanę sól do smaku i...



luty27

Sos diablo

dodano: 27 lutego 2010 przez iwa643


Sos do zakasek na party , zimne bufety i grila w ogrodzie podawać na zimno jako dodatek do tosta, nacho, prażynek tortilla, lub na ciepło jako sos do głównego dania z ryb, mięsa czy drobiu.   składniki 1 łyżka oleju 1 cebula 1 zielona papryka 1 ząbek czosnku 240 g pomidorów z puszki sól pieprz czarny mielony chili Sposób przygotowania...



luty27

Sos szafranowy

dodano: 27 lutego 2010 przez iwa643


składniki 3 szt posiekane szalotki szczypta szafranu 1/2 szklanki białego wina 1 litr bulionu drobiowego lub rybnego 3 łyżki twarożku 1 żółtko sól pieprz 1 cytryna sok Sposób przygotowania Szalotki zalej winem, zagotuj. Wlej bulion, dodaj szafran i ponownie zagotuj. Przecedź. Twarożek zmieszaj z żółtkiem, dodaj do sosu i...