Notki w kategorii:

Zioła w kuchni

styczeń29

Oregano

dodano: 29 stycznia 2010 przez iwa643


Oregano jest jednym ze składników mieszanki ZIOŁA PROWANSALSKIE (bazylie rozmaryn , tymianek, szałwia,mieta pieprzowa cząber , oregano i majeranek). Używamy je  głównie do wędlin, ryb, sosów, pizzy, zapiekanek, mięs i sałatek. Pamiętajmy Oregano dodaje się na początku gotowania  



styczeń28

Bazylia

dodano: 28 stycznia 2010 przez iwa643


Bazylia to popularne zioło kulinarne, typowe dla kuchni śródziemnomorskiej. Należy do grona bardzo aromatycznych ziół. Ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Świeżej używa się do sałatek, sosów, mięsnych farszów i potraw z dodatkiem pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli czy grochu. Świetnie nadaje się do potraw warzywnych z brokułami, marchewką, cukinią,...



styczeń27

Rozmaryn

dodano: 27 stycznia 2010 przez iwa643


Dzięki swojemu specyficznemu aromatowi i gorzkawo-korzennemu smakowi rozmaryn bardzo dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi i rybami. Przyprawia się nim m.in.: baraninę, dziczyznę, pieczeń jagnięcą i wieprzową, mięso siekane oraz wędliny. Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków, pizzy, sałatek, makaronów...



styczeń26

Mięta

dodano: 26 stycznia 2010 przez iwa643


Mięta pyszne i pięknie pachnące zioło . Dobra do sałatek,pomidorka a także pieroszków . Ma niesamowite działanie jako herbatka. Działanie : Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Mają także...